מזל טוב! אתם מתקדמים לקראת התואר הנכסף וכבר רואים את עצמכם עם ציון מנצח ומורים שרווים ממכם נחת. רגע אחד לפני האופוריה, הגיע הזמן לקבל את הכלים, לבסיס האקדמי עליו יושבת העבודה הסמינריונית כולה – שאלת המחקר.
מהי שאלת מחקר
שאלת מחקר היא אבן היסוד של העבודה האקדמית. בניסוח שאלת המחקר שלכם, אתם מכילים את תמצית הנושא אותו אתם עומדים לבחון במסגרת העבודה האקדמית. על ניסוח שאלת המחקר להיות ממוקד, תמציתי מחד, אך מכיל מאידך. ניתן לדמות את ניסוח שאלת המחקר ליסודות עליהם עומד להיבנות בנין רב קומות. על היסודות להיות איתנים, מעוגנים, ומותאמים באופן אישי למבנה ולמרכיבי הבניין. ככל שניסוח שאלת המחקר יהיה טוב יותר, הרי שגם לכם בתור כותבי העבודה, יהיה קל יותר לכתוב את העבודה האקדמית בהתייחסות ישירה לשאלת המחקר.
בסופו של דבר, על המאמר האקדמי לענות על שאלת המחקר. ולכן, יש להתייחס לכל מילה המרכיבה את ניסוח שאלת המחקר בזהירות, כיוון שכל מילה אשר תשלבו בשאלת המחקר – תצטרך התייחסות נרחבת במהלך העבודה האקדמית. לא הרבה יודעים, אבל ניסוח שאלת מחקר לעבודה סמינריונית אינו חייב להיות דווקא בתצורה של שאלה, המונח 'שאלה' מתייחס בעיקר להשלכות של שאלת המחקר האמורות לקבל מענה שוטף ומדעי במהלך העבודה.
שאלת המחקר היא בעצם הדרך לבטא את נושא המאמר המורכב, בצורה תמציתית ומרכזית. כאשר הקורא יהיה מסוגל להבין את מהלך העבודה וסיכומה כבר כשהוא קורה את שאלת המחקר. נסו בעצמכם לקרוא מאמרים אקדמיים ללא שאלת המחקר שלהם, ותגלו כי שאלת המחקר היא המפתח העיקרי שבעזרתו ניתן להבין את הבסיס לכל עבודה אקדמית באשר היא. כיוון שללא קיומה אין תשתית מחקרית שעליה העבודה יכולה להישען.
חשיבות שאלת מחקר
מדוע שלב ניסוח שאלת המחקר הוא השלב המשמעותי ביותר בכתיבת העבודה האקדמית? הרי מדובר רק בכמה מילים בודדות, לא במערך שלם או בתחקיר אמפירי ארוך טווח…
הסיבה לחשיבות ניסוח שאלת המחקר, נעוצה בעיקר בעקבות מה שיגיע משאלת המחקר. חייבת להיות הלימה מדויקת ויחסית בין כל מהלך העבודה האקדמית – לשאלת המחקר. העבודה האקדמית מהווה כעין 'תשובת משקל' מדויקת לשאלת המחקר. ועל כן, בניסוח שאלת המחקר, טמון כל אופי, תהליך וסגנון העבודה האקדמית.
שאלת המחקר היא ה'גרעין' של העבודה האקדמית. ממנה יתפתחו מחקרים, סקירות, דיונים ועוד. אבל תמיד היא תהיה השורש, וכל מה שיתפתח ממנה יהיה קשור אליה באופן ישיר. ולכן, כאשר ניגשים לניסוח שאלת המחקר, יש לוודא באופן מוחלט כי אכן ניתן יהיה לענות על שאלת המחקר בצורה מושלמת, עקבית ומאורגנת.
כיוון שלכל מילה בניסוח שאלת המחקר יש משמעות רבה על כל מהלך העבודה האקדמית, מומלץ להיעזר במרצה או באנשי מקצוע כדי לדייק את השאלה ככל הניתן, כך שבסופו של דבר בעקבות כך גם העבודה תוכל להיות מדויקת ואמינה.
איך בוחרים שאלת מחקר
הבנו כבר את המשמעות האדירה של שאלת המחקר, ועכשיו אתם וודאי שואלים את עצמכם: "איך בוחרים שאלת מחקר"? אם יש לה כל כך הרבה משמעות לכתיבת העבודה, אינכם רוצים לבחור שאלת מחקר ואז לגלות שהיא לא מתאימה לכם. האם יש פרמטרים לבחירת שאלת מחקר? בוודאי. קבלו אותם:
- זיקה אישית. בררו עם עצמכם – לאיזה נושא אתם מתחברים? איזה מחקר הייתם רוצים לעשות כדי לשנות את העולם? מה מעורר בכם סקרנות אינטלקטואלית והייתם מעוניינים להשיג עליו מידע מחקרי איכותי? תשובה לכל השאלות הללו תקרב אתכם לבחירת שאלת המחקר שמתאימה לעבודה שלכם.
- נושא הקורס. שאלת המחקר חייבת להיות קשורה לנושא הקורס אותו אתם לומדים במהלך הלימודים האקדמים. אפשרות זו אינה מגבילה ומצמצת את האופציות שלכם, אלא ממקדת אתכם היטב לשאלת מחקר איכותית שקרובה אליכם מחד ולנושא הקורס מאידך.
- מידע אקדמי – בדרך לבחירת שאלת המחקר, מומלץ לוודאי כי קיימים חומרי מחקר אקדמיים זמינים ורלוונטיים, עליהם תוכלו להישען במהלך כתיבת העבודה. מאכזב מאד להשקיע בניסוח שאלת מחקר טובה, ולגלות בסופו של דבר כי היא חסרת תוחלת כיון שאין מידע אקדמי עליו ניתן להתבסס בכתיבת העבודה בהתאם לשאלת המחקר.
סוגי שאלות מחקר
שאלות המחקר נעות בין שני מודלים עיקריים:
שאלת מחקר כמותי/שאלת מחקר אמיפרי – חקירה מדעית המתבססת בעיקר על ניתוח נתונים סטטיסטיים. על ההשערות הנוגעות בקשרים שבין משתני המחקר הנבחנים להיות מעוגנים במקורות מידע אקדמיים.
שאלת מחקר איכותני – שאלה המעודדת בקרה מחודשת על עובדות קיימות ובחינתן לעומק על ידי כלים מעמיקים הנשענים על מקורות אקדמיים ובחינה בשטח. על שאלת המחקר האיכותני להיות מקורית ומנומקת ועם התייחסות מחקרית לתופעה קיימת מתוך היבטים שונים.
איך מנסחים שאלת מחקר
רק לאחר שבחרתם את נושא המחקר, וסוג שאלת המחקר המתאימה לכם, תוכלו לעבור לשלב הישים של ניסוח שאלת מחקר.
בגלל המשמעות הרבה שיש לכל מילה בשאלת המחקר ביחס לעבודה, יש להקפיד בניסוח שאלת מחקר על תמציתיות וענייניות. כאשר שאלת המחקר אינה חייבת בהכרח להיות מנוסחת בצורת שאלה, אלא ביכולתה להיות אף כהצבת עובדה יחסית, כאשר בסופו של דבר לאורך כל המאמר מוכחת העובדה הזו על ידי מקורות אקדמיים ומחקרים.
ניסוח שאלת מחקר הוא מעין תמצות כללי של נושא העבודה. בדיקה עצמית, מדויקת וסופית לאיכות שאלת המחקר, תוכל להיעשות רק בסיום כתיבת העבודה האקדמית. בבחינה אובייקטיבית של: האם ניתן לסכם את נושא המאמר האקדמי על ידי שאלת המחקר שנכתבה? אם התשובה היא כן, ניסוח שאלת המחקר שלכם הוא איכותי וקביל.
מומלץ להיעזר בניסוח שאלת המחקר על ידי מומחים מעולם האקדמיה, כיוון שיש להם את הניסיון המתאים לבחינת כל שאלת מחקר האם היא ברת מחקר, באיזו צורה מומלץ לנסח אותה ולמה היא אמורה להתייחס. אפשר לומר שאם יש מקום בו צריך עזרה חיצונית ממומחים אקדמיים – זה בניסוח שאלת המחקר, כיוון שיש לכך משמעות גלובאלית על כל מהלך העבודה.
השראה – דוגמאות לשאלת מחקר
כדי לנסח את שאלת המחקר שלכם, מומלץ לקרוא כמה שיותר דוגמאות לשאלות מחקר. ככל שתעברו על יותר דוגמאות לשאלות מחקר, כך תקלטו את סגנון ניסוח שאלות המחקר, את אופי התצורה של הצגת השאלה ואת השפה בה השאלה נכתבת.
ישנם כמה מודלים של שאלות מחקר, שעיון בהם מאפשר לפתח את ערוצי החשיבה במוח לכיוון שאלת מחקר איכותית. ריכזנו עבורכם את המודלים עליהם תוכלו להתבסס, בעת ניסוח שאלת המחקר שלכם:
- קשר השוואתי: מה ההבדל בין… לבין…
- קשר של סיבות וגורמים: כיצד משפיע… על…
- התפתחות תופעה: תופעת ה… מ… ועוד …
- חקירת מקרה בהלימה לתאוריה: סיפור ה…בהתאם לתאוריה המדעית של…
- יתרונות וחסרונות: מהם החסרונות והיתרונות של…?
- קשרים מקבילים מתחומים שונים: מה הקשר בין…לבין….?
לסיכום: ניסוח שאלת מחקר מהווה את השלב הראשון והמשמעותי בסולם העבודה האקדמית, ועל כן יש לנצל את כל המשאבים, המומחיות ומקורות המידע על מנת לקבל שאלת מחקר איכותית המובילה לעבודה אקדמית בהירה וברורה.
למידע נוסף על סיוע בניסוח שאלות מחקר הכנסו לאתר: https://right4u.co.il/